edvardsen_plener

Ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune og daglig leder Erik Plener i Alpin VM 2027 AS har skapt stor entusiasme rundt et VM i Narvik. (Foto: Kjetil Moe/moemedia.no)

Vil bli verdens beste vertskap

20. april 2019

Arbeidet med å få VM i alpint til Nord-Norge og Narvik i 2027 fortsetter for fullt. Nå skal det lages en VM-søknad verden aldri har sett maken til og vertskapet skal bli verdens beste.

Det ble skapt nordnorsk entusiasme som mangler sidestykke i forkant av skiforbundets behandling av VM-søknadene i fjor.

Narvik kan levere
Da styret i Norges Skiforbund vedtok at Narvik er Norges kandidat til å få VM i alpint i 2027 var det i trygg forvisning om at Narvik kan levere noe verden aldri har sett; et VM med fjell og fjord som kulisser og med målgang midt i en by.

De fantastiske bildene fra norgesmesterskapet i Narvik i 2017 ble etterpå brukt for det de er verdt. Og det er ikke lite.

Ordfører Rune Edvardsen som også er styreleder i VM-selskapet og daglig leder Erik Plener har de siste to årene holdt så mange foredrag at de ikke har tall på hvor mange møter og konferanser de har foredratt på.

– Over 100 foredrag har det iallefall blitt, sier de to.

Har sagt ja
– Det har nok vært litt av suksessen med å samle Nord-Norge at vi uten unntak har sagt ja hver gang vi er spurt om å komme å fortelle om prosjektet, sier Erik Plener.

I 2018 ble han kåret til «Årets Nordlending» og tidligere i år kåret Fremover VM-selskapet til «Årets Narviking».

Juryene vektla entusiasmen, engasjementet og arbeidet som er gjort for å underbygge søknaden om et alpin-VM i Nord-Norge og med Narvik som vertskap. Et arbeid mange har stått bak.

Mandag 19.november 2018 ble en historisk dato og en milepel i VM-arbeidet, men ikke mer enn det. Arbeidet fortsetter, om enn i et annet spor. Nå er det resten av verden som skal overbevises om at det ikke finnes noe bedre sted å arrangere VM i alpint enn Norge og Narvik.

– Det har skjedd ganske mye. Vi har hatt flere møter med skiforbundet, flere møter internt. Nå holder på å organisere oss både i forhold til fremtidens arrangement og ikke minst med å kunne gå i gang med anleggsutbyggingen som er nødvendig for et VM, sier Erik Plener.

Verdens beste vertskap
Han er opptatt av at flere må inn i arbeidet som skal gjøres og mye av forberedelsene må starte nå.

– Tilbakemeldingene er gode og vi skal være klar til å arrangere, men skal vi ha et verdensmesterskap så bør vi også kunne bli verdens beste vertskap. Der har vi en jobb å gjøre og det håper jeg vi får byen og regionen med på, sier Erik Plener.

Ordfører Rune Edvardsen understreker at Narvik som VM-arrangør skal være inkluderende og samlende og at samarbeid er nødvendig for å bli et godt vertskap. Han og Erik Plener mener det er nødvendig å jobbe grundig og målrettet.

– Det er mange ting vi må jobbe med. Vi som arrangører må bli flink å orientere om det som skjer. Tror vi også må lage et prosjekt i Narvik som går på det at vi må være flinkere å sette oss inn i hva som skjer, informere om hva som skjer, vi må være vennlig og hjelpsom overfor dem som kommer, sier Plener.

Mer enn skifest
I 2021 skal ordføreren i Narvik og skipresidenten skrive under på søknaden som sendes til FIS, Det internasjonale skiforbundet. Søknaden må være levert i september og i mai 2022 tas den endelige beslutningen om hvem som får arrangere VM fem år senere.

Ordfører Rune Edvardsen er optimistisk og poengterer at et VM betyr mye mer enn noen dagers skifest.

– Som ordfører i Narvik er jeg veldig opptatt av at vi skal ha en skifest i 2027, men jeg er mest opptatt av det som skjer de åtte årene før VM og de 20 årene etter VM. Det som skapes av infrastruktur, utbygging og investering i Narvik både før og etter – ikke minst innen reiseliv og opplevelse – det er like viktig, sier Edvardsen.

Han legger til at mange av samferdselsprosjektene og investeringene som planlegges vil bli gjennomført og realisert tidligere enn planlagt dersom VM i 2027 blir arrangert i Narvik.

Det er også erfaringene fra for eksempel Åre i Sverige som nylig gjennomførte VM for tredje gang. Mange infrastrukturtiltak er gjennomført i forkant av mesterskapet som i år hadde over 120.000 publikummere.

Som et resultat av arbeidet med VM i 2027 og på grunn av utbyggingen som har skjedd i Narvikfjellet de siste årene skal junior VM i alpint arrangeres i Narvik neste år.

Mesterskapet skal gå fra 5. til 15. mars – og samler 300 unge skiløpere fra rundt 50 nasjoner.

Se videointervju med Rune Edvardsen og Erik Plener

Skriv inn søkeord og trykk Enter