Slaget om Narvik

Filmopptakene starter i februar/mars og verdenspremieren blir på kinoen i Narvik like før jul neste år. (Illustrasjon: Nordisk Film)

Gir én million til film om slaget om Narvik

2. september 2019

Narvik Havn KF har bevilget én million kroner i tilskudd til filmen om krigshandlingene i og rundt Narvik våren 1940. Dermed er det meste av finansieringen på plass og de første opptakene blir gjort i begynnelsen av neste år.

– Da vi fikk vite at det var planer om å lage en film som gjaldt slaget om Narvik synes vi det var både viktig og riktig at Narvik Havn bidro med penger til å realisere filmprosjektet. Så i samråd med ordfører og rådmann vedtok havnestyret å bidra med en million kroner, sier havnedirektør Rune J. Arnøy.

Avhengig av lokal støtte
– Slaget om Narvik startet i havneområdet der det i aprildagene 1940 var store sjøslag. Krigshandlingene rundt Narvik pågikk i flere uker våren 1940, men har ikke fått den oppmerksomhet dette fortjener. Det er vi sikker på at denne filmen vil endre på, sier Arnøy.

Produsent Aage Aaberge i Nordisk film sier Narvik Havn er unik som går inn med midler i filmen. I en episode av podkasten «Havnens Hus» forteller han at filmprosjektet er avhengig av lokal og regional støtte.

– Det er kjempeviktig av to årsaker. For det første er det alltid slik at vi mangler den ene eller de to siste millionene, derfor er slike bidrag kjempeviktig.  For det andre er det viktig for oss fordi vi er avhengig av lokal og regional støtte og dette er et helt konkret bevis for at vi har støtte fra lokalmiljøet, sier Aage Aaberge.

Befaring

Produsent Aaage Aaberge (t.v.) og andre fra filmteamet var nylig på befaring på flere av stedene krigshandlingene skjedde i 1940. (Foto: Trond Eliassen/Storyline Nor)

Møtt mye velvilje
Sammen med flere andre involverte var den kjente filmprodusenten nylig på befaring i Narvikområdet.

– På den ene siden har det vært veldig sterkt å gå å trakke rundt i de sporene hvor krigen foregikk og for det andre har vi møtt helt trolig mye velvilje og positiv innstilling som vi er helt avhengig av når vi skal gjennomføre dette prosjektet, sier Aaberge som ikke vil røpe for mye av innholdet i filmen.

– Det jeg kan si er at vi er veldig opptatt av å fortelle historien både fra et sivilt ståsted – hvordan det var å leve i denne byen under de ekstreme forholdene som var fra 9.april og utover – og så har vi valgt å vise hvordan det var å være en ung gutt som blir kastet ut i krigen uten noe særlig erfaring. Så vi forteller den egentlig fra to fortellerstandpunkt, sier Aage Aaberge.

Ønsker mange statister
I podkasten avsløres han at filmen skal ha verdenspremiere i Narvik noen dager før.

– Filmen skal ha premiere over hele landet den 25.desember 2020, men vi har også lovet kinoen i Narvik at vi skal ha verdenspremieren her i forkant av den landsomfattende premieren, sier Aaberge.

Opptakene starter i Narvik i februar/mars og mange opptak vil bli gjort i sentrum og innbyggerne er ønsket med som statister.

– Vi håper så mange som mulig vil være med på det, sier Aaberge.

En gigantisk jobb
Co-produsent Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor opplyser at det aller meste av filmen er finansiert, men at det fortsatt mangler noe av den lokale finansieringen. Filmen har et budsjett på 65 millioner kroner og plasserer seg blant andre store kostnadskrevende filmer.

Filmen om Max Manus hadde et budsjett på 55 millioner kroner, filmen «Den 12.mann» om Jan Baalsrud hadde et budsjett på 64 millioner kroner og «Kongens nei» hadde i utgangspunktet omtrent samme budsjett selv om de totale kostnadene ble noe høyere.

– Det er ingen tvil om at dette er en omfattende produksjon. Det er masse planleggingsarbeid som skal gjøres og en gigantisk jobb før vi kan gå i gang med produksjon, men det er jo utrolig motiverende å jobbe med et sånt prosjekt så vi gleder oss til å jobbe hardt, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor.

Hør podkastepisoden med Aage Aaberge, Tom Vidar Karlsen og Rune J. Arnøy.

Skriv inn søkeord og trykk Enter