fotovmalpint2025as_2

Skistyret valgte Narvik

19. november 2018

Det er Narvik som kan sørge for at Norge får alpin-VM i 2027. Det tror styret i Norges skiforbund som nå har vedtatt å gå videre med Narvik som søkerby.

Skipresident Erik Røste i Norges skiforbund trakk blant annet fram de spektakulære omgivelsene Narvik kan vise da han begrunnet skistyrets vedtak.

Spektakulære omgivelser
– Skistyret mener at det er et svært kompakt konsept. Det er spektakulære omgivelser. Det vil gi noen helt spesielle TV-bilder og det er stor entusiasme fra en hel landsdel som øker muligheten for en framtidig tildeling til Narvik. Så skistyret har valgt det konseptet som vi tror har størst mulighet for å bringe et VM i alpint til Norge, sa Erik Røste og poengterte hva skistyret ikke har tatt hensyn til.

erikrste

President Erik Røste i Norges skiforbund la fram skistyrets vedtak på en pressekonferanse.

– Vi har ikke hensyntatt at det er noen som har ment det er vår tur. Vi har ikke hensyntatt at det er noen som mener at vi fortjener et arrangement. Vi har heller ikke hensyntatt distriktshensyn. Vi har valgt det konseptet som vi tror vil vinne fram internasjonalt, sa Erik Røste og la til at skistyret ikke har vektlagt dette fordi det heller ikke vektlegges av det internasjonale skiforbundet (FIS).

Formelle vedtak
Det er satt noen forutsetninger i vedtaket, blant annet at det skal være samlede og bindende finansieringspakker innen 31.desember – det vil si at det blant annet må gjøres formelle vedtak om finansieringsbidrag i både Narvik kommune og i Troms fylkeskommune og i Nordland fylkeskommune.

Men styret i Norges skiforbund mener udiskutabelt at det er Narvik som kan få et VM i alpint til Norge.

Nå skal det forhandles en avtale mellom skiforbundet og Narvik kommune. Det handler blant annet om at det skal stilles et «nøkkelferdig anlegg» å arrangere VM i og man skal også bli enig om hvordan man organiserer en søkeprosess, det skal etableres en søkerkomité og prinsipper rundt et VM-selskap skal avklares.

Annonse

Annonse

Fest i Oslo
Narviks søknad om å få arrangere et verdensmesterskap i alpint har fått stor oppmerksomhet og svært godt mottakelse både blant tidligere og aktive utøvere og også fra norske og internasjonale journalister. Alle har fremhevet den unike kombinasjonen av fjell, by og hav.

Etter det over tre timer lange styremøtet i skiforbundet kunne ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune endelig slippe jubelen løs. I kveld feirer han skiforbundets avgjørelse med en fest i Oslo for innbudte gjester.

Blant gjestene er nordnorske stortingsrepresentanter, ordførere fra Nord-Norge og samarbeidspartnere til søkerselskapet Alpin VM 2025 AS som nå må skifte et siffer i navnet.

runeogerik

Ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune (t.v.) og daglig leder Erik Plener i Alpin VM 2025 AS (Foto: Alpin VM 2025 AS)

Helt fantastisk
– Vi kan tilby et verdensmesterskap verden ikke har sett tidligere. Det vil bli helt fantastisk, sier Rune Edvardsen som i kraft av styreleder for selskapet Alpin VM 2025 AS har ledet arbeidet med Narviks søknad sammen med daglig leder Erik Plener.

– Det har vært jobbet utrolig godt med søknaden og det engasjementet og den støtten vi har fått har vært utrolig. Jeg vet ikke om det har skjedd før at alle kommunene og alle de tre fylkeskommunene har stått bak noe felles. For en fantastisk jobb som er gjort fra hele Nord-Norge. Tusen takk til dere og takk til de som har skrevet søknaden. Vi har hatt utrolig dyktige folk i prosessen, de beste på sine felt, sa Rune Edvardsen til sto applaus. Samtidig understreket han at Narvik ikke har fått VM og at dette bare er begynnelsen.

Også Erik Plener la vekt på det nordnorske samarbeidet da han åpnet arrangementet i Oslo i ettermiddag.

– Dette prosjektet har vist at hele Nord-Norge har stått i lag. Arctic Race har klart det før og vi håper vi kan fortsette det samarbeidet over fylkes- og kommunegrensen som også dette prosjektet har bidratt til. Vi er kjempeglad for at skiforbundet har valgt oss. Det er en enorm jobb foran oss, og den begynner i morgen, sa Erik Plener.

Avgjøres i 2022
Nå starter arbeidet med å fremme Norges kandidat internasjonalt og det er det internasjonale skiforbundet (FIS) som tar den endelige avgjørelsen. Det vil trolig skje i 2022, fem år før et mesterskap kan arrangeres i Narvik.

Norge har aldri arrangert VM i alpint, men har søkt flere ganger uten å nå opp i den internasjonale konkurransen. Hafjell/Lillehammer/Kvitfjell har tidligere fremmet søknader i 2001, 2003, 2005 og 2007, men lyktes ikke.

Det er ventet at mange kjente skisteder søker om å få arrangere verdensmesterskapet i 2027, men mange tror at Norge med Narvik som kandidat har gode muligheter for å lykkes internasjonalt.

– Narvik vil kunne gi verden et VM verden aldri tidligere har sett, sier Rune Edvardsen.

Et eksempel på hvilke bilder et VM fra Nord-Norge kan gi verden ser du i videoen her. Skru opp lyden og nyt!

Store investeringer
Dersom Norge blir tildelt VM i alpint med Narvik som vertsby betyr det store investeringer i Narvikfjellet og det kommer i tillegg til det som allerede er gjort i fjellet bak Narvik by.

Den største reiselivssatsingen som noen gang er gjort i Narvikregionen gjøres nå i Narvikfjellet.

I perioden fra 2016 til 2020 er det gjort og planlagt investeringer for til sammen ca. 475 millioner kroner. Ved tildeling av mesterskapet vil det være behov for ytterligere investeringer for ca. 432 millioner kroner og gjennomføring av selve arrangementet er beregnet til ca. 378 millioner kroner som vil finansieres med tilskudd fra FIS, sponsorer og billettinntekter.

I mange år har det vært gjennomført store internasjonale mesterskap i Narvik og det internasjonale skiforbundet avgjorde i mai i år at junior-VM i alpint i 2020 skal arrangeres i Narvik. Arrangementet skal gå fra 4. – 14.mars og samler ca. 600 løpere og ledere fra rundt 50 nasjoner.

Annonse

Annonse

Skriv inn søkeord og trykk Enter