anleggsarbeid_narvikfjellet

Tidenes reiselivssatsing i Narvikregionen

11.november 2018

En hel ny bydel bygges nå i Narvikfjellet. Og et helårlig reiselivstilbud utvikles samtidig. Den største reiselivssatsingen som noen gang er gjort i Narvikregionen gjøres nå.

Anleggsarbeidere, snekkere og andre håndverkere arbeider side om side for å få alt ferdig så snart som mulig. En mild høst har gjort arbeidet lettere, men alle vet at vinteren er i anmarsj. Det bygges om lag 100 boenheter på de 76 boligtomtene som allerede er solgt. Det bygges ny gondol, parkeringsareal i fire plan for til sammen 260 kjøretøy og infrastruktur som vei, vann og kloakk gjøres ferdig.

Annonse

Annonse

Mye arbeid
– Vi har et veldig tett program, forteller Florian Aschwanden. Han er daglig leder i Narvikfjellet AS, et selskap som eies av stiftelsen Forte Narvik og Narvikgården AS.

– Vi har også klargjort underlaget for en skibane for ungene, veiene opp hit er så å si ferdig og de fleste er asfaltert. Det jobbes med sluttføring av strømforsyning og annen infrastruktur. I løpet av november kan vi nok åpne veien for trafikk opp hit, sier Aschwanden og legger til at det også er gjort forbedringer i anlegget, spesielt i familiebakken. Men også førstebakken er det gjort arbeider og det er også gjort mye arbeid rundt fjellheisrestauranten.

Neste år planlegges det bygd feriepark, servicebygg og et trettitalls spektakulære hytter, arkitekttegnet av den prisbelønte Snorre Stinessen.

screenshot_2018-11-08-annonse-stjernearkitekten-tegner-narvik-arctic-resort2

Illustrasjon: Snorre Stinessen

Gir mye
Det var politikerne i Narvik som for noen år siden ba sitt eiendomsselskap, Narvikgården AS sikre driften av alpinanlegget og et omfattende arbeid ble satt i gang. Noe av det viktigste var at man fikk kontroll på hele arealet i fjellet som frem til da hadde flere eiere. I dag eier Narvikfjellet AS alt, 4.000 dekar.

Stiftelsen Forte Narvik eier nå 70 prosent av Narvikfjellet AS. – Dette handler om byutvikling, det handler om reiselivsutvikling og det handler ikke minst om bolyst. Fjellet gir mye til alle som bruker det og dette skal vi utvikle videre, sier administrerende direktør Roger Bergersen i Forte Narvik.

– Kommunen hadde arealene og hadde drevet alpinanlegget slik det var. Vi gikk inn med kapital og sammen får vi det til, sier Bergersen.

rogerbergersen

Adm.dir. Roger Bergersen i Forte Narvik

Vil investere
– Vi ser at innenfor reiseliv har vi et potensial for å skape arbeidsplasser, skape aktivitet og bidra til vekst. Det skal relativt sett lite kapital til for å skape arbeidsplasser innen reiseliv enn om vi prøvde å gjøre investeringer innenfor infrastruktur eller industri. Vi har mye som har potensial for vekst innen reiseliv i regionen, som for eksempel Polar Park, Nordlystoget og ikke minst Narvikfjellet, sier Roger Bergersen som poengterer at mye penger er satt i bevegelse. – Vi har investert og andre vil investere og i sum har dette stor betydning, sier Bergersen.

I en fireårs periode investeres det ca. 475 millioner kroner i Narvikfjellet. Legger man til verdien av boligtomtene og alle boligene som bygges kan man nokså trygt slå fast at det brukes rundt en milliard kroner fjellet.

lysbilde3

Ny bydel
Det er solgt 76 boligtomter som bidrar til finansieringen av reiselivsanlegget. På disse tomtene bygges det nå om lag 100 boenheter, de første er allerede tatt i bruk. Det antas at det i snitt vil bo to personer i hver enhet slik at det allerede om kort tid vil bo ca. 200 personer i den nye bydelen som får flere nye gater med medfølgende fortau og belysning. Nye lekeplasser kommer også i nærheten av boligområdene.

Om kort tid blir det klart om Narvik blir nasjonal søker av et VM i alpint i 2027. Et VM vil selvsagt bety mye, men investeringene i Narvikfjellet vil fortsette uavhengig av et VM i alpint.

– Det er ingen tvil om at et VM vil sette fart i arbeidet og det er klart at det vil føre til et større løft. Et VM-arrangement i seg selv vil også føre til enda større alpininvesteringer knyttet direkte til anlegget, men mye av det som vil skje i Narvikfjellet de neste årene vil skje uansett, sier Roger Bergersen og Florian Aschwanden.

nygondol

Ny gondol
I slutten av august i år gikk den gamle fjellheisen for siste gang, den hadde da vært i drift i 24 år. Lav kapasitet og ømfintlig for vind gjorde det nødvendig å bytte den ut. I midten av februar neste år åpner den nye gondolen. Den har en kapasitet på 1.600 personer i timen.

– Det vil bli en helt ny hverdag. Våre kunder vil merke at det ikke er kø og det vil bli mange færre dager hvor heisen er stengt på grunn av vind.

Den vil tåle de fleste vindstyrkene som er vanlig her og når den må stenge er det uansett ingen som vil være på toppen. Den tåler vindstyrker på opptil 20 meter i sekundet, altså nesten storm.

screenshot_2018-11-07-ny-gondol-narvik-google-sk

(Illustrasjon: Forte Narvik)

Byheis fra sentrum
De siste årene har muligheten for å la en byheis opp til fjellet starte midt i Narvik sentrum. Nå tror Roger Bergersen at dette kan realiseres.

– Forhåpentlig kan vi starte byggingen om et par år. Vi har sagt til kommuneledelsen at vi starter reguleringsprosessen som kan ta halvannet år til to år og parallelt skal vi jobbe med finansiering og prosjektering og med samarbeidspartnere. Denne heisen vil kunne kobles på sportsheisen om alle gode krefter ønsker det, sier Roger Bergersen.

Det er ikke bestemt hvilken trase byheisen skal følge, men det er ikke usannsynlig at den vil starte fra trekanten mellom Scandic-hotellet, Det 4.hjørnet og Amfi-senteret. Heisen vil være et kollektivtilbud og også kunne ha en stoppestasjon på Universitetet i Narvik før den knyttes på den nye gondolbanen i den nye bydelen i fjellet.

Nytt sentralbygg
Samtidig fortsetter arbeidet med å bygge et helårlig reiselivstilbud i fjellet.

florian

Florian Aschwanden er daglig leder i Narvikfjellet AS

– Planen er å bygge videre ut på det fundamentet vi har gjort de siste årene. Vi er godt i gang med utbedring av nedfartene der overskuddsmasse legges ut slik at vi får mindre behov for snøproduksjon. Vi har konkrete planer om et nytt sentralbygg med tilbud som restaurant, skiutleie, skishop osv og vi håper å begynne bygging våren neste år. Det samme gjelder ferieparken, de første kan kanskje leies ut om ett års tid, sier Florian Aschwanden.

Han understreker at mye av investeringene som gjøres de nærmeste årene vil være prosjekt som underbygger helårssatsingen.

– Det er noe som skal komme våre kunder til gode gjennom hele året, også i mellomsesongene, sier Aschwanden.

Nå er det bare sneen som mangler. Fortsatt mye bygging så på den ene siden er det bra at det ikke har kommet snø, men på den andre siden vil vi gjerne ha snø i bakken. Og vi håper snart å kunne starte snøproduksjon. Vi er klar, sier Florian Aschwanden.

Se videoreportasje fra utbyggingen i Narvikfjellet.

Annonse

Annonse

Skriv inn søkeord og trykk Enter