fotovmalpint2025as_2

(Foto: Alpin VM 2025 AS)

Spent på VM-avgjørelse

24.oktober 2018

I november blir det bestemt om Norges Skiforbund ønsker at Narvik skal være vertsby for VM i alpint i 2027. – Spenningen er stor, men pulsen lav, sier lederen i det lokale arrangørselskapet.

Det var en lørdag i mars; under stjernehimmelen – midt på torvet i Narvik – samlet om lag 10 000 personer seg til fest da søknaden om å få arrangere VM i alpint ble presentert. Når så mange kommer fra hele landsdelen bare for å oppleve det, ja da sier det mye om folkelivet og engasjementet som kan skapes under et VM i Nord-Norge.

Mange har bidratt
– Vi har hatt hele Nord-Norge i ryggen fra dag én, sier daglig leder Erik Plener i Alpin VM 2025. Det er dette selskapet som har vært ansvarlig for det omfattende søknadsarbeidet.

Troms og Nordland fylkeskommuner, flere kommuner, kraftselskap, banker og andre bedrifter i landsdelen har finansiert arbeidet med søknaden. Det er gitt tilskudd på ca. sju millioner kroner og da er også det meste av arbeidet med en internasjonal søknad finansiert. I tillegg har mange privatpersoner deltatt i arbeidet gjennom dugnadsjobbing i styrer og komiteer. Nå er det foreløpig ikke mer som kan gjøres.

Annonse

Annonse

Det er to steder som har levert søknad, Narvik og Kvitfjell/Hafjell. De siste månedene har en arbeidsgruppe i Norges Skiforbund gjort en grundig gjennomgang av søknadene og 12.november presenterer denne gruppa sin innstilling.

Troen er stor
I slutten av september meldte NRK at Narvik blir innstilt som Norges kandidat, men dette vil ikke Erik Plener si så mye om.

– Det har vært mange spekulasjoner og det er jo hyggelig at vi blir trukket frem, men vi må bare avvente arbeidsgruppas innstilling og deretter det endelige vedtaket som gjøres av styret i skiforbundet mandag 19.november, sier Plener. Han legger likevel ikke skjul på at troen er stor på at det går Nord-Norges vei.

erikplener_2

Daglig leder Erik Plener i Alpin VM 2025 AS. Her fra en presentasjon for bystyret i Narvik. (Foto: Kalle Punsvik/punsvikfoto.no)

– Vi mener vi har en søknad som kan gi et VM i alpint til Norge med Narvik som vertsby, sier han

– Vi er uansett fornøyd med måten skiforbundet har lagt opp søknadsprosessen på og blir vi ikke valgt skal vi selvsagt støtte opp om den andre kandidaten, understreker Erik Plener.

Størst mulig sjanse
Arbeidsgruppa i Norges skiforbund har fortsatt noen arbeidsmøter igjen og ingen konklusjon er trukket. Arrangementssjef Terje Lund i Norges Skiforbund sa nylig til Gudbrandsdølen Dagningen at det fortsatt er helt åpent om det blir Kvitfjell/Hafjell eller om det Nord-Norge/Narvik som lanseres som Norges VM-kandidat.

– Vår jobb er å komme opp med en kandidat som har størst mulig sjanse for å trekke et VM til Norge, sa Lund til avisen.

VM i alpint til Nord-Norge i 2025

Derfor søker Nord-Norge om VM! Ikke før fredag blir hele søknaden offentlig. Men denne filmen gir et innblikk i søknaden. Og den gir et godt innblikk i hvorfor alle som har lest søknaden fremstår med stor optimisme!Del den gjerne!Filmen er produsert av Vizuelli og All-In.

Publisert av Alpint VM Nord-Norge Tirsdag 20. mars 2018

Her er noen av begrunnelsene for at VM i alpint bør arrangeres i Nord-Norge. Filmen er produsert for Alpin VM 2025 AS av Vizuelli og All-In – de fleste bildene i filmen er tatt av Rune Dahl.

Spesielt etter at NM i alpint ble arrangert i Narvik for ett år siden fikk verden virkelig opp øynene for de spektakulære bildene NRK sendte fra mesterskapet. Og Narvik får mye skryt helt inn i det internasjonale skiforbundet.

Renndirektør Markus Waldner i FIS ble nylig intervjuet av NRK om Kvitfjell:

«Det er mye tradisjon i løypene der, men det ligger avsides til og langt unna Lillehammer. I Narvik er vi like ved byen og det investeres stort der. Anlegger og byen er fantastisk plassert ved kysten, nær havet, med et fantastisk panorama. Det er et spennende prosjekt».

Bedre tid
Alpin-VM er verdens nest største vinteridrettsarrangement, kun vinter-OL er større.

– Det er ingen tvil om at et slikt arrangement vil gi store ringvirkninger, ikke bare for Narvik og Nord-Norge, men det vil bety noe for hele landet. Det sier ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune. Han er styreleder i Alpin VM 2025 AS, selskapet som må forberede seg på å skifte navn.

Etter at søknadsprosessen ble satt i gang ble det klart at Norges Skiforbund søker VM i Nordiske grener i 2025 sammen med Trondheim kommune og ifølge skiforbundet er første mulighet for å søke om å få arrangere et alpin-VM derfor være i 2027.

– Det betyr bare at vi har enda bedre tid til å forberede oss, sier Edvardsen.

Store investeringer
Dersom Norge blir tildelt VM i alpint med Narvik som vertsby betyr det store investeringer i Narvikfjellet og det kommer i tillegg til det som allerede er gjort i fjellet bak Narvik by.

alpinvmnarvikfjellet

(Illustrasjon: Alpin VM 2025 AS)

I perioden fra 2016 til 2020 er det gjort og planlagt investeringer for til sammen ca. 475 millioner kroner. Ved tildeling av mesterskapet vil det være behov for ytterligere investeringer for ca 432 millioner kroner og gjennomføring av selve arrangementet er beregnet til ca 378 millioner kroner som vil finansieres med tilskudd fra FIS, sponsorer og billettinntekter.

I mange år har det vært gjennomført store internasjonale mesterskap i Narvik og på FIS-kongressen i Hellas ble det på selveste 17. mai i år avgjort at Narvik skal arrangere junior-VM i alpint i 2020.

Arrangementet skal gå fra 4. – 14.mars og samler ca. 600 løpere og ledere fra rundt 50 nasjoner.

Følg Alpin VM 2025 på Facebook

Annonse

Skriv inn søkeord og trykk Enter