flybilde

Aldri før har så mange passasjerer reist til og fra flyplassen på Evenes. (Illustrasjonsfoto: Kjetil Moe/www.moemedia.no)

Færre fly, men flere passasjerer

11.januar 2019

Selv om utenlandstrafikken hadde en stor nedgang ble det likevel ny rekord for flyplassen på Evenes. Det viser ferske tall fra Avinor.

Ved utgangen av 2018 hadde det totalt reist 762.747 passasjerer til og fra Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Det er én prosent flere enn i 2017. Antall passasjerer som reiste til og fra utlandet hadde en reduksjon på 6,9 prosent i 2018.

Av det totalte antall passasjerer var det 669.342 innenlands-passasjerer som kom og reiste til og fra Evenes. I tillegg er 7.568 passasjerer registrert som transfer-reisende samt 45.352 passasjerer som reiste til og fra utlandet.

Annonse

Annonse

Som vi skrev i desember har det aldri tidligere reist så mange passasjerer til og fra flyplassen og det er nå over 50 prosent flere passasjerer som reiser til og fra Evenes enn det var i 2007.

Selv om det totalt har vært en liten økning i antall passasjerer i 2018 har disse vært fordelt på færre fly noe som selvsagt er positivt for flyselskapene som dermed har flere passasjerer i hvert fly.

I 2018 var det registrert 11.942 flybevegelser, en nedgang på 8,3 prosent sammenlignet med 2017. Det var 11,6 prosent færre innenlandsfly og hele 21,2 prosent færre fly til og fra utlandet.

Bedre jobb
Totalt reiste 54 397 000 passasjerer til, fra eller via Avinors lufthavner i 2018, noe som er en oppgang på 2,8 prosent sammenlignet med året før. Antallet flybevegelser gikk ned med i overkant av 3.000 flyvninger, eller 0,4 prosent.

– Trenden i flymarkedet fortsetter. Det viser at flyselskapene gjør en bedre jobb med å utnytte kapasiteten sin, med blant annet fullere fly, samtidig som vi på blant annet Oslo lufthavn har flere store fly med plass til flere passasjerer per flyvning, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor i en pressemelding.

Det er trafikken til og fra utlandet som har den største økningen i 2018, og 22,5 millioner passasjerer reiste direkte til eller fra Norge og utlandet.

– Dette har stor betydning for norsk verdiskaping, og viser at Norge er et attraktivt land å besøke og at nordmenn ønsker å utforske verden, sier Falk-Petersen.

dagfalkpetersen_web

Konsernsjef Dag Falk-Petersen (Foto: Avinor)

Nordmenn positive til økt turisme
Resultater i undersøkelsen «Nordmenns syn på turisme 2018» gjennomført av Innovasjon Norge viser at nordmenn i stor grad ser at turisme skaper arbeidsplasser, øker mulighet for nyetablering og bidrar til vekst og utvikling i lokalsamfunnet.

– Vi er stolte av at utenlandske turister velger Norge som reisemål og at nordmenn synes turisme bringer med seg mer flere positive enn negative sider, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Annonse

Annonse

Skriv inn søkeord og trykk Enter