OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ansvarlig redaktør Frida Brembo-Egilsrud og daglig leder Dan Olsen gleder seg til lanseringen av Narvik nu.

Skaper nytt mediemangfold

20. januar 2019

Onsdag 23. januar skrives det ny avishistorie i Narvik. Da lanseres nettavisen Narvik Nu og Fremover får igjen en konkurrent om lokale nyheter.

– Det er en helt spesiell glede og spenning knyttet til å starte en ny avis, og jeg er overbevist om at vi vil lykkes i Narvik. Det har med byen i seg selv å gjøre, en offensiv og åpen by hvor det skjer masse. Og det har med folkene våre å gjøre, vi kunne ikke bedt om bedre mannskap. Det sier Geir Arne Jensen. Han er styreleder i Narvik Nu og grunnlegger av NU-gruppen.

Annonse

Annonse

En suksess
Geir Arne Jensen er en garvet mediemann med fortid i Nordlands Framtid, Nordlandsposten og TV2. Da det ble klart at de to Bodøavisene Nordlandsposten og Nordlands Framtid skulle legges ned og gjenoppstå som én avis, så han et rom i markedet for en konkurrent til den som fikk navnet Avisa Nordland.

I 2001 ble Bodø Nu etablert og har blitt en suksess. Høsten 2017 utvidet NU-gruppen til Mo i Rana og Rana No så dagens lys. I fjor høst ble Vefsen No i Mosjøen etablert og Narvik nu er den fjerde i denne gruppen av nettaviser.

Planene er også klare for å åpne avis i Harstad og i Tromsø.

– Hva er oppskriften på suksess?

– Den er alltid den samme. Flest mulig gode redaksjonelle saker ut til folket, aller helst unike og litt overraskende saker og vinklinger. Dernest offensiv salgsinnsats og topp service overfor næringslivet, sier Geir Arne Jensen.

geirare.1000×562

Geir Are Jensen er grunnlegger av flere nettaviser i Nord-Norge. Han har blant annet bakgrunn fra TV2 og flere lokalaviser. (Foto: Rune Nilsen, Bodø Nu)

Økonomisk resultat
I Rana, der Jensen & co startet avis høsten 2017, har man lyktes med begge faktorene.

– Også der startet vi i det små, men har ansatt stadig flere folk ettersom den økonomiske grunnmuren ble sterkere. I 2018 – første hele driftsår – klarte vi et økonomisk resultat på en halv million kroner og snart skal Rana No rekruttere sin fjerde journalist. Utrolig artig – og jeg har stor tro på at vi skal få til en lignende utvikling i Narvik, sier Jensen.

Frida Brembo-Egilsrud gikk fra konkurrenten Fremover til Narvik Nu 1.november 2018. Hun er ansvarlig redaktør.

– Dette var et tilbud jeg ikke kunne takke nei til. En til stemme i lokalsamfunnet er noe som har vært savnet etter at Ofotens Tidene stengte dørene på starten av 2000-tallet.  Det er også befriende å jobbe rent digitalt, og med en kompetanse som er helt unik i bakhånd. Visjonen min for Narvik Nu er at det skal være en lokalavis som er tettere på folk, som snur seg raskt når hendelser er ute og som stiller kritiske spørsmål til de som er folkevalgt og sitter på makta.

Skape mangfold
– Jeg mener at et samfunn med over 18 000 innbyggere fortjener flere aktører som kan opplyse om det som rører seg i samfunnet, stort og lite. Forskjellige innfallsvinkler er viktig for å skape mangfold i samfunnet vårt. Narvikregionen er en region i rasende vekst og det er en region som er spennende å følge tett.

– Jeg gleder meg stort til lansering, og håper at vi blir tatt godt i mot.

Nylig ble Dan Olsen ansatt som daglig leder i Narvik Nu. Han har bred bakgrunn fra mediebransjen og hans siste posisjon var som salgsdirektør i Haugesunds Avis og Amedia Haugalandet. Han har også jobbet i Ofotens Tidende, Fremover, Bladet Vesterålen og Lister24.

– Markedsmessig skal vi være et alternativ til det som allerede er, der vi skal utfordre og sørge for at regionens næringsliv har mer å velge i. Vi vil forsøke å være kreative rundt både produkt og plattformer å publisere på, og vi mener det er et pluss for alle at man nå har et reelt alternativ på annonsering i Narvik, Ballangen og Evenes utenom sosiale medier og lokalavisen. Alltid kjekt å være i utfordrerposisjon, og så håper og tror vi at næringsliv og bedrifter tar godt imot oss når vi tar kontakt framover, sier Dan Olsen.

Sprengte lokalene
Mediemangfoldet i Narvik har historisk vært stort. Fra forrige århundreskiftet og frem til i dag har det kommet ut nærmere 20 aviser i Narvik. Kobben, Frifanten, Nordland Arbeiderblad, Ofoten folkeblad, Ofotens dagblad og Narvik Tidende var noen av avisene som har hatt Narvik som utgivelsessted. Avishistorien i Narvik inneholder også en svært dramatisk hendelse fra 1948.

Annonse

Annonse

Nordland Arbeiderblad var kommunistavisen i Narvik og måtte i etterkrigstiden stå til ansvar for beskyldninger om manglende demokrati og pressefrihet i Sovjetunionen. Natt til 17.september 1948 førte en sprengladning utenfor redaksjonslokalene til at inngangen ble ødelagt og vinduer i både avishuset og i nabohusene ble knust.

Det hele minnet om et attentat mot en avis i Luleå noen år før der fem personer omkom i en aksjon som ble planlagt i lokalene til en konkurrerende avis. I Narvik var tonen skarpest mellom Nordland Arbeiderblad og Fremover og det sies at Fremover-redaktøren hadde pistol i skrivebordsskuffen i dagene etter at lokalene til konkurrenten ble sprengt.

I mange ti-år var Ofotens Tidende og Fremover de to eneste lokalavisene i Narvik. De siste årene ble Ofotens Tidende eid av Harstad Tidende Gruppen AS og hadde sitt siste hele driftsår i 1999 og kom ut med et opplag på vel 3.600 aviser mot Fremovers vel 10.100.

Samtidig som Ofotens Tidende ble lagt ned la også A-pressen ned Bladet Harstad og befolkningen i nabobyene måtte deretter nøye seg med hver sin monopolavis.

Med Narvik nu blir det igjen konkurranse om lokale nyheter.

Skriv inn søkeord og trykk Enter