brupning_web

Endelig åpnet brua

9. desember 2018

I dag ble Nord-Norges mest trafikkerte veistrekning 18 kilometer kortere og reisetiden til og fra Narvik mot Vesterålen/Lofoten og Tromsø reduseres med nærmere 20 minutter.

Hålogalandsbrua på 1533 meter og med et spenn på 1145 meter er Norges nest lengste hengebru. I flere tiår har politikere og næringsliv arbeidet for å få bruprosjektet realisert og siden 2013 har det arbeidet med tilførselsveier, tuneller og selve brubyggingen pågått.

Annonse

Annonse

Flere hundre personer benyttet anledningen til å gå over brua før den offisielle åpningen som ble foretatt av statsminister Erna Solberg.

I starten av sin tale ba hun alle som deltok på den offisielle åpningen om å gi en ekstra applaus til alle som har bidratt til å få Hålogalandsbrua realisert.

file-8

Statsministeren fikk hjelp av (f.v.) samferdselsminister Jan Georg Dale, ordfører Rune Edvardsen, vegdirektør Terje Moe Gustavsen og regionvegsjef Torbjørn Naimak da hun klippet båndet som markerte åpningen av Hålogalandsbrua.

– Dette er en stor dag, Hålogalandsbrua har vært etterlengtet, sa statsministeren og la til at noe av det viktigste er at veien fra Narvik til flyplassen på Evenes har blitt mye kortere.

– Derfra er man bare en flytur unna Oslo og videre til hele verden. Eller for å snu på det: Veien fra verden og Oslo via Evenes til Narvik-området har blitt mer effektiv, sa Solberg til stor applaus.

I sin tale vektla også statsministeren at brua knytter området sammen og at bo- og arbeidsmarkeder kan spille på hverandre. Det samme understreket også ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune i sin tale.

erna_brupning

– Hålogalandsbrua gir en mer funksjonell region, bo og arbeids og serviceregion. Våre gode naboer i Evenes og i Sør og Midt-Troms kommer mye nærmere. Vi sparer tid og slipper den trafikkfarlige Rombaksveien og brua bringer Nord-Norge tettere sammen; Harstad, Tromsø og Lofoten/Vesterålen kommer nærmere, sa Edvardsen.

Arbeidene med byggingen av Hålogalandsbrua har tatt lengre tid enn planlagt, det har vært mange utfordringer knyttet til byggearbeidene og brua skulle etter planen vært ferdig for to år siden, men like før klokken 16.30 ble brua åpnet for trafikk.

Hele neste uke blir åpningen av Hålogalandsbrua markert ved flere arrangement i Narvik sentrum og i Bjerkvik.

Se hele programmet for Brufestuka.

Annonse

Annonse

Skriv inn søkeord og trykk Enter